nieuwe avonturen van PetertheSpotter & RangerNicki
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Peter en Nicki
11 December 2009 | Panama, Bocas del Toro
Panama zijn we begonnen in Panama City, totaal andere sferen dan we tot nu toe gewend waren. Al met al, leuk om weer iets anders te zien, maar wel erg Amerikaans allemaal met de vele fastfood- en grote winkelketens. Deze stadse dagen zijn we gelukkig toch goed doorgekomen met twee andere gezellige Nederlanders.
Effe stukje info over het Panamakanaal (optioneel...hihi):
Panama is eind 19e eeuw uitverkoren om een doorgang te bieden tussen de Caribische en Pacifische oceaan. Daarvoor was een hoop menskracht nodig. Eerst begonnen de Fransen er enthousiast aan, maar door de vele tropische ziekten (malaria, gele koorts etc) zijn er teveel gestorven en waren zij genoodzaakt te stoppen. De Amerikanen hebben het werk weer op laten pakken rond 1911 en in 1914 waren de twee oceanen voor het eerst met elkaar verbonden.
Het was bijzonder om te zien hoe de enorme schepen de sluizen doorkwamen, totaal zelfs 26 meter omhoog in drie verschillende sluizen. Je moet er wel een pittige prijs voor betalen om als schip doorheen te varen, 190.000 euro is de hoogste prijs betaald, tot nu toe. Er is ook ooit iemand zwemmend gepasseerd in een aantal dagen, hij hoefde enkel 36 cent te betalen!!
Terwijl Bas Sas vroeg, zaten wij in Sas(n) B(l)as ... de topper van Panama!!
Zo’n 400 kleine palmeilanden aan de Caribische kust. Zelf zeggen ze dat ze 365 eilanden hebben, voor iedere dag een ander eiland!
De KUNA leven hier, een inheems volk die toestemming heeft om een eigen regering te voeren. Ook hier is een ‘Chief’ die belangrijke zaken bepaald, zoals: welke familie op welk eiland mag leven. En als wij het goed begrepen hebben heeft iedere familie steeds recht om drie maanden op een eiland te zitten. Ze hebben nog genoeg andere interessante en bijzondere leefmanieren, maar aangezien er al een info-item zit in dit verslag, laten we het hierbij.
De San Blas eilanden zijn te mooi om te beschrijven, dus zie foto.
Als je een rondje loopt om het eiland ben je in drie minuten weer terug, niet echt een zware tocht dus. Wij zijn nu dan ook volleerd hangmathangers, snorkelkampioenen en we zouden ook een prijs kunnen binnenhalen met handdoekliggen....
Heel vervelend allemaal.
Na deze idyllische dagen zijn we Sinterklaas gaan vieren in Boquette, inclusief Sintdichtmoment!
Dit plaatsje ligt in de bergen van Panama en is zeer gewild bij gepensioeneerde Amerikanen om zich hier te settelen.
We hebben een hike gemaakt in een nationaal park; mooi, groen en een avontuurlijke tocht...maar we raken er een beetje aan gewend, heel erg. Misschien is VERwend een beter woord
Vanuit Boquette gegaan naar een veelbelovende tip van het Nederlandse stel. Een hostel in een natuurgebied met vele diertjes rondom, die ook het hostel bezoeken. Als klapper heel lieve beerachtige Cacomistles en Kinkajous. Verder een biologische boerderij bezocht met ondere andere een koffieplantage. Peet had als boerenknecht zelfs een taak te vervullen.
In dit hostel kwamen we een stel tegen die we al eerder hadden ontmoet. Hij rijdt al jaren met een 4WD de wereld over. Zij gingen, net als ons, na dit plekje naar Bocas del Toro. Helaas had zijn 4WD geen banken achterin en kon er niet meegelift worden. Hier ontstond een wedstrijd: wie is er eerder op plaats bestemming. De wedstrijd was door ons al snel verloren, het wachten op de eerste bus met vrije plaatsen duurde: 1,5 uur!!!
Bocas del Toro; meer dan een jaar geleden al besloten om hierheen te gaan, door het zien van een uitzending van 3opreis. Helaas heeft de publiciteit over dit mooie gebied geen goed gedaan. Het is nu een toeristisch gebied geworden. Maar gelukkig is heel wat natuurschoon behouden, dolfijnen gezien, nieuwe luiaards en hier zagen we voor het eerst een felgekleurd kikkertje. Morgen gaan we naar Costa Rica om onder andere meer van zulke kikkers te spotten.
Allemaal heel sfeervolle donkere dagen voor kerst gewenst!!
11 December 2009 - 18:02
Pa, Ma En Houba:
He, nu staan wij weer eens bovenaan. Maar misschien reageren we veel te vroeg want we missen de foto's. Gaan we straks nog maar eens kijken.
Tot zo!! -
12 December 2009 - 02:51
Coby:
geen zon op dit tydstip 3.45 maar wel sterren, by een heldere lucht. groeten, uit zuidbeyerland -
12 December 2009 - 11:29
Arie Vd K:
Super, wordt met de keer jaloerser. Denk dat ik alles maar verkoop en dan de wereld door. Of gaat dat ook vervelen ? -
12 December 2009 - 12:09
Koen :
Mooie kikker die jullie hebben gefotagrafeerd.
En leuk dat jullie onder jullie ries nederlanders ontmoeten.intresante foto,s en een boeiend reisverslag hebben jullie weer gemaakt
12 December 2009 - 15:03
Sjoerd:
Er blijven toch steeds weer nieuwe dieren voorbijkomen in jullie verslagen/foto's.
Is dat zo'n kikker waar je aan moet likken?
;) -
12 December 2009 - 20:01
Jarne Van Loo:
WAUW mooie foto's! echt leuk. ik wou dat ik met jullie kon ruilen. -
13 December 2009 - 11:32
Inge:
Hoihoi,
Alles goed? Volgens mij wel. Het is al enige tijd geleden dat ik op je site ben geweest, maar heb veel gemist.
Echt prachtige foto's en geweldige reisverslagen
Groetjes -
13 December 2009 - 11:49
Marlou :
Hoi Nicki en Peter,
Het is iedere keer weer leuk jullie reisverslag te lezen en de foto's maken nog duidelijker wat een geweldige reis jullie maken!!
Het zal vreemd zijn de feestdagen in een ander land te 'vieren',zonder de familie erbij, maar volgens mij gaan jullie dat wel redden...voor het nieuwe jaar wens ik jullie in ieder geval heel veel mooie momenten en heel veel geluk!!
liefs, Marlou -
14 December 2009 - 17:27
Wieke:
en wat gaan jullie met de kerst eten? -
15 December 2009 - 19:47
Mieke:
hoi nicki en peter
het zijn weer echt mooie foto's en jullie liggen lekker in de zon tegenover hier het vriest en ze voorspellen sneeuw maar ik wou jullie ook hele fijne kerstdagen en een gelukkig 2010 wensen
xxxmieke -
17 December 2009 - 19:52
Hallo Peter en Nicki!!!! -
17 December 2009 - 19:52
Hallo Peter en Nicki!!!! -
17 December 2009 - 19:57
Hallo Peter en Nicki,
Ging net iets mis, ben geen frequente bezoeker, maar zou wel erg mager zijn! Zit nu met kleine Jan op schoot te typen, heeft geen zin om te slapen! Hij kijkt vol bewondering mee naar de fotos! Echt geweldig zeg, neeeeeem het er van, de tijd schiet al op! Zien we jullie lekker weer gauw, heb ik wel zin in! Jan weet ook nog wie jullie zijn, dus als je je voorbereid op een dikke pak sneeuw die er hier nu ligt, draai je zo weer mee! En ja, dat ik met je broer ga trouwen, toch wel gaaf he!! Gaan we gezellig over kleppen als je terug bent!!
Veel liefs voor jullie, van ons
17 December 2009 - 20:37
Esther:
Hee Peter en Nicki!
Tjonge jonge wat maken jullie een mooie reis. Helemaal geweldig hoor. Ik lees de verslagen en bekijk de foto's. Om jaloers op te zijn.
Vanuit het witte Nederland wil ik jullie een fijne kerst wensen!
Groetjes Esther -
23 December 2009 - 09:24
Marlou:
Hallo daar!!
Even een verhaaltje voor jullie...
"Vandaag keek ik naar buiten en even was ik blij ...ik dacht dat ik een four-wheel-drive auto had gekregen, dus zo'n mooie stoere grote auto...
het tegendeel was waar: mijn auto had een metamorfose ondergaan, hij zag er groot en stoer uit door het enorme pak sneeuw erop!
Ik stap in mijn snowboots en ga mijn auto uitgraven....hij wordt helaas steeds kleiner...
Als kind vond ik sneeuw geweldig én op wintersport vond ik het ook helemaal tóp.
Maar vandaag moest ik gewoon ordinair boodschappen gaan doen; ik ga principieel geen boodschappen doen met de fiets, het is tenslotte geen oorlog.
Mijn oude vertrouwde Polo Fun was tevoorschijn gekomen en ik stap in...ik start (pas een nieuwe accu dus dat is geen probleem) en probeer weg te rijden. Maar mijn stoere brede banden draaien als een dolle op dezelfde plek ...
Uitstappen, weer sneeuw graven en weer proberen...Bij ons in de straat strooien ze pas als het zomer is, dus ik doe het op mijn manier: gassen én achteruit...vooruit...achteruit en floep....slippend...glippend glijd ik de weg op. Het is goed dat ik géén tegenligger heb , want ik heb de volledige wegbreedte nodig, maar ik ben op weg om de kerstinkopen te doen.
Later op de dag lees ik in de krant dat de kerstman mét arreslee niet wilde komen in Grave, omdat hij na inspectie van het wegdek zich niet over de gladde weg durfde te begeven...hij was bang dat zijn slee in de sneeuw onverwachte manoeuvres zou maken....ja duh!!! mijn slee deed dat ook, maar ik laat me toch niet pesten door een beetje sneeuw??? Ik wil "vreten op aarde", dus ik laat een beetje sneeuw geen roet in het eten gooien!!"
Bovenstaande geeft aan hoe het nu in Nederland is....een paar dagen vóór de kerst, misschien hebben we dus zelfs sinds jaren weer een witte kerst...maar mij lijkt een warm land ook prima, alleen is het raar als ze dan zingen 'let it snow'...
Maar ik wens jullie waar jullie ook zitten hele mooie dagen en heel veel gezondheid , liefde en geluk in het nieuwe jaar!! In 2010, zullen wij elkaar weer zien!
groetjes!!Marlou -
23 December 2009 - 10:47
Wanda:
Lieve Nicki en Peter,
Bij deze hele fijne, gezellige, leuke en zonnige feestdagen! Gek he, zo ver weg van familie en koud weer!! Maar goed geniet er lekker van. Hoopte op een witte kerst, maar helaas is het langzaam aan het smelten, vies, modderig en bruin!
Heb heerlijk 2 weken vakantie, heel veel leuke dingen doen en heb zin in de kerst!! Ga nu Met de Jantjes op stap naar de Ikea, vandaag heeft Jan de sleutel gekregen! Meid (sorry Peter, jij ook natuurlijk!)geniet van de laatste maand, ben blij dat jullie volgende maand weer terug komen, kunnen we weer gezellige dingen doen met z'n allen! En een hele fijne Kerst ;-) en een avontuurlijk 2010!!
xxxxxx Wan -
23 December 2009 - 10:56
Ton Van Den Akker:
Hoi Peter en Nicki,
Zo te zien houden jullie het samen prima vol.
Genietend van jullie prachtige zomerkiekjes zitten wij hier gezellig in de kou en sneeuw.
Ik wil jullie samen hele fijne Kerstdagen en een Supergoed 2010 toewensen.
Het ga jullie goed en medio januari neem ik weer even contact op.
Groetejs Ton van den Akker. -
23 December 2009 - 12:39
Marije:
Ha Nicki en Peter,
Wat een mooie verhalen en foto's nog steeds! Het contrast wordt steeds groter met de sneeuw hier..
Ik wil jullie alle goeds wensen voor 2010, geniet van de feestdagen in de zon!!!
Liefs Marije -
23 December 2009 - 19:38
Anne:
Hej Peter & Nicky,
Wat een super verhalen & foto's!
Geniet ervan samen!
Hele fijne kerstdagen en een super 2010!
Groetjes Anne -
25 December 2009 - 08:51
Coen En Lidy De Wolf:
Vanuit een sneeuwerig EERSTE KERSTDAG wensen we jullie mooie feestdagen toe en een voorspoedige terugreis. We zijn jaloers op jullie mooie foto's. We hebben er van genoten.
Veel liefs uit Volendam van Coen en Lidy